Plataran The Dharmawangsa, Heavenly Place for Authentic Indonesian Cuisine



I have always had a soft spot for traditional ambience and Indonesian cuisines.

While spending some time in my beloved Indonesia, I try to explore its amazing

If you are looking for a posh, authentic Indonesian restaurant elaborated with top-notch, high class interior design in rare wooden furnitures, batik and antiques, this is the place.

Welcome to Plataran at the Dharmawangsa.

If you are familiar with the Plataran restaurant, then let's see this one.

I have been a big fan of Plataran restaurant, be it in Menteng, Senayan and here in the Dharmawangsa. They are just simply awesome!

When we arrived, we parked in the side ways and walked in to the restaurant. As you step into the area, you can see the bold and intricate design of Javanese cultures, with the replicate of statues from the famous temple of Borobudur, wood carvings imitating Rumah Jawa or the Javanese traditional house and batik, beautifully coated on the floor. In short, I love the ambience, the interior design and of course the food! The price is of course a bit higher than the average but it is worth it. Being known as the provider of authentic Indonesian cuisine in an antique and traditional setting, 


As you step in to the area, you are welcomed by rows of statues like the ones in famous temples. Then the warmth of wooden Java house is welcoming you as you sit inside. I simply love it! Well, who wouldn’t! Not to mention Batik, the original piece of high quality Batik,being coated on the floor! The food is exquisite! And authentic as well. I love soto buntut, rawon, asinan jakarta, gado - gado, bola - bola udang, dendeng batokok, and more. i love the salad and soup they have here. Some rice dishes are also wonderful. As foe tje drink, you have various choices as well. They have mushola, parking lot, and clean, artsy toilet. Well… highly recommended indeed and hope you get a chance to try the food here as well.



20 comments:

  1. Wih banyak juga makanan asli Indonesia yang ada di Plataran The Dharmawangsa. Jadi penasaran, kalau makanan khas Sulawesi ada, gak ya?

    ReplyDelete
  2. Pernah ke sana mungkin bbrp kali pas event blogger hehe, jd kangen deh diundang ke event2 gtu. Makananya enak, suasananya enak buat foto2.. Tp sepertinya aku belum pernah ke sana saat malam hari mbak. Kyknya lbh eksotis suasana krn hiasan2 patung2 dan dekorasinya yaa

    ReplyDelete
  3. Bola-bola udang tuh yang kayak gimana, Mbak Indah? apakah sama dengan gimbal udang? Hihi eh Mbak Indah apa tahu gimbal udang? :D
    Aku juga suka sop buntut, hihi. Kalau di sini tuh istilah soto buntut dan sop buntut itu sama aja perasaan isiannya.

    ReplyDelete
  4. Mba foto makanan nya kurang banyak nih, hehehe. Jangan gak bikin ngiler, upps. Terima kasih ulasannya

    ReplyDelete
  5. Wow..
    Quite interesting in Plataran The Dharmawangsa.

    Aku jadi ingat nama Dharmawangsa diabadikan menjadi nama jalan yang maknanya bagus karena seorang Raja pada dinasti Isyana.

    ReplyDelete
  6. Plataran ... Pernah sekali makan di sini, itupun karena Blogger gathering. Makanannya beragam, khas indonesia, suasananya juga homey gitu. Cakep!

    ReplyDelete
  7. wah iya Plataran Dharmawangsa ini memang sangat Indonesia sekali ya mbak Indah
    aku juga pengen kapan kapan bisa kesini

    ReplyDelete
  8. wah menyenangkan tempatnya ya mba apalgi menu-menunya juga oke banget ini sop buntut favorit aku ada juga nih

    ReplyDelete
  9. Dududu kalau makan sebelah sama mpo bakalan mpo sikat semuanya tapi bill mpo kasihin aja ke mba . Dhamatwangsa heavenly place pilihan menu variatif

    ReplyDelete
  10. Soto buntut dan rawon is my favorite food too mbak.

    ReplyDelete
  11. Wah, nuansa tradisional Indonesia khususnya Jawa sangat kental ya Mbak sepertinya. Furniture kayunya, batik, penyajian menu, semuanya.. telihat tradisional, unik, dan estetis banget.. sepertinya nyaman sekali menikmati kuliner di sana :)

    ReplyDelete
  12. Like the ambience is so authentic and traditional ��

    Proper place to get dining with collegue or family event celebration.
    I ever read that Mr Jokowi has visited this restaurant to choosed the vice president.

    ReplyDelete
  13. Aduh salah nih aku mampir jam segini. Bikin lapaaar lagi. Mana menunya Indonesia banget. Sangat akrab di lidah kita semua. Enaaak 😍

    ReplyDelete
  14. Pilihan menunya enak-enak nih, so Indonesia banget dan bisa ajak tamu orang asin nih kalau pas ke sini biar bisa mencicipi aneka masakan khas lokal ya.

    ReplyDelete
  15. I know I'd love the food. It looks good. I like trying new types of eats.

    ReplyDelete
  16. Everything looks lovely, from the ambiance to the food. Plataran restaurant looks like a must try!

    ReplyDelete
  17. enakkk mba terlihat mewah walau sederhana ya mba jadi orang tahu menu2 lokal sini apa aja
    itu kurang sambellll kayaknya

    ReplyDelete
  18. Looks yummy
    Looks homey
    Jadi pengen makan juga deh rasanya hahaha

    ReplyDelete
  19. Wih, nuansa tradisonalnya kental banget ya mbak. Mulai dari interior dan makanannya semua berbau tradisional

    ReplyDelete
  20. Aku belom pernah nih ke plataran dharmawangsa iniiii, tapi sepertinya tempanya keren sekali dan hidangannya juga super enak ya maaaaak.. Jadi pengen cobain hidangan di plataran dharmawangsa juga nih

    ReplyDelete

Thanks for visiting My Purple World. I am delighted to have you all here :D....
If you like what you read, feel free follow this blog through the button on the right side of the blog and hope you can leave some comments too. Nevertheless, all comments with direct links will be deleted.

Terima kasih sudah mampir ke blog aku ya. Selamat menikmati dan semoga suka. Komentar akan sangat dihargai, tapi link hidup dan spam akan langsung saya hapus ya.

Happy Blogwalking and enjoy 😘