World Cancer Day and Lovepink Indonesia, Wonderful Community Supporting Breast Cancer Patients, Survivors and More

World Cancer Day 2021


World Cancer Day 2021 is here!

Every February 4th, the world commemorates the World Cancer Day. 

Cancer, has long been known as one of the scariest diseases. Up til now, statistic shows that approximately 9.6 million people passed away due to cancer each year. Four millions among them prematurely decease with the age ranging 30 - 69 years. We see more and younger victims affected by cancer. With this daunting phenomenon, we need to continue raising awareness about the danger of cancer and what we can do to fight it back and to prevent it. Moreover, we also need to support one another, as there are more and more cancer warriors, fighters, and survivors. And everyone can help of course... through your social media platforms, local communities, and your family.

I support World Cancer Day 2021!

Statistic shows that cancer kills more than AIDS, Malaria, and tuberculosis. Even when these three deadly diseases are combined. Sadly, 70% of those cancer patients reside in developing countries, including Indonesia. However, it is noted that 43% of cancer can be prevented, among others, by reducing alcohol and tobacco consumption, reducing the exposure to cancer triggers, joining vaccination programs and living a healthy life obviously. For sure, the numbers of cancer patients will increase if we don't take any preventive measures, including through awareness raising programs. 

kita bisa cegah kanker bersama (sumber : https://www.harikankersedunia.com/site/page/view/edukasi-kanker

Back in 2019, I celebrated the World Cancer Day with so many survivors in Jakarta, parading in Bundaran HI, one of the landmarks of Jakarta ( Read  WW: World Cancer Day 2019 in Jakarta, Indonesia). But then 2020 and 2021 was marked with the pandemic and we didn't have our usual event to mark this important day for us. This is indeed the great opportunity to support the awareness raising campaign on the fights against all types of cancer.

Speaking of support, as a breast cancer survivor, I would love to introduce you to Lovepink Indonesia.

Have you heard of Lovepink Indonesia before?

Remember the Pink Virtual Walk which was held on October 4th, 2020? 

"Halo teman - teman, apa kabarnya? Tahu ngga kalau  Bulan Oktober diperingati sebagai Bulan  Peduli Kanker Payudara sedunia. Maka dari itu, Lovepink Indonesia ingin mengadakan acara Indonesia Goes Pink 2020 dengan menyelenggarakan Pink Virtual Walk untuk Breast Cancer Awareness. 

Beautiful face of Chelsea  E. Ihsan, Indonesian famous movie star, is smiling sweetly on the video I watched at Instagram. Chelsea, the ambassador of Lovepink Indonesia, has long been known as one of the Indonesian celebrities who is highly committed to the fight against breast cancer.  She has staunchly supported her mom in battling cancer and her mom is one of the founders of Lovepink Indonesia. I am so touched when she passionately showed here support to her mom, her mom's friends and all Lovepink Moms as well as breast cancer survivors across the nation.  She said " Your fight is my fight!" and I feel like 

As a breast cancer survivor myself, I am honoured to join this supportive and wonderful community. And let me introduce you to Lovepink Indonesia.

Lovepink indonesia (source: http://www.lovepinkindonesia.org/)

Lovepink Indonesia is a non-profit organisation which focusses on awareness raising activities on the early detection of breast cancer through breast self-exam, or in Bahasa Indonesia, SADARI (Periksa Payudara Sendiri), as well as clinical breast exam or SADANIS (Periksa Payudara Secara Klinis), as well as accompanying those fighting breast cancer. Lovepink is a community and survivor-based organization which focuses on all the supportive efforts to breast cancer patients and survivors.

Sebagai organisasi nirlaba yang berfokus pada kegiatan sosialisasi deteksi dini dengan cara SADARI (Periksa Payudara Sendiri), SADANIS (Periksa Payudara Secara Klinis), dan juga berbagai progam pendampingan bagi sesama perempuan yang menderita kanker payudara, Lovepink telah banyak melakukan berbagai kegiatan yang meningkatkan kesadaran kita semua tentang bahaya kanker payudara serta hal - hal penting yang perlu kita ketahui untuk menghindari maupun mengobatinya. Bukan hanya kepada perempuan, tapi juga kepada para pria dan anggota keluarga lainnya yang perlu memberikan dukungan kepada para penderita kanker payudara.

For sure, Lovepink Indonesia is a wonderful community supporting breast cancer patients, Survivors and more.

To read more about my fight against breast cancer, please find the following posts:




16 comments:

  1. Noted banget SADARI dan SADANIS.
    Salut sama lovepink yang terus mengedukasi dan sosialisasi kegiatan deteksi dini soal cancer ini, semoga kaum hawa pun menyadarinyadan kaum pria tetep memberikan dukungan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Setuju, semoga makin banyak perempuan yang sadar untuk melakukan defensive dini ya....

      Delete
  2. Lovepink sudah banyak diangkat keberadaannya baik di televisi maupun radio. Salut dengan aksi dan solidaritasnya. Senang kita bisa terus berbagi, menggalang dan bertanggung jawab bersama dengan para penderita kanker semuanya... Semoga sehat selalu. Aamiin...

    ReplyDelete
  3. Ya Allah so sad... begitu tahu kalau cancer membunuh lebih banyak daripada penyakit2 membahayakan lainnya. Cancer banyak macamnya sih ya mba... Kita memang harus selalu aware deteksi dini pada tubuh kita

    ReplyDelete
  4. Aku pribadi sangat terinspirasi dengan cerita-cerita Mba indah as cancer survivor. Juga sangat salut dengan perjuangan-perjuangan LovePink sejauh ini...mengedukasi dan memberi ruang semangat..panjang umur LovePink

    ReplyDelete
  5. Salur dengan LOvepink yang selalu tak hentinya mendukung. Dan penting memang SADARI ini mba :)

    ReplyDelete
  6. Success for lovepink. Hopefully its care to cancer survivor Will be blessed and increase awareness. Thanks for sharing sist...

    ReplyDelete
  7. SADARI dan SADANIS harus terus digaungkan. Karena masih banyak juga sepertinya yang belum menyadari ini. Padahal perempuan rentan terkena kanker payudara

    ReplyDelete
  8. Terima kasih sudah berjuang dan mengedukasi kami semua, bun Indah ❤ you're so inspiring!

    Ujame baru tau ada komunitas Lovepink dengan campaignnya SADARI dan SADANIS. Jadi terbuka nih pikiran, supaya lebih memperhatikan diri 🤗❤

    ReplyDelete
  9. Baca ini jadi makin semangat mau nabung buat vaksinasi HPV. Thanks inspirasinya ya Mbaaaaa!

    ReplyDelete
  10. gerakan2 kayak gini tuh penting yaa mba, saling menguatkan dan mengedukasi. saya kalau baca2 kayak gini jadi lebih sadar buat jaga kesehatan dan pola makan juga

    ReplyDelete
  11. kalau ingat kanker survivor selalu ingetnya mbak Indah, karena selalu menyebarkan semangat positif dan ga pernah berhenti berkarya

    ReplyDelete
  12. mbak indah terima kasih ya selalu sharing soal cancer, jdi inget almh, ibu juga 6thn yg lalu pergi utk selamanya krn cancer. Keep fighting

    ReplyDelete
  13. Semoga dengan adanya kampanye dari Love Pink ini, mampu mengedukasi banyak orang ya Mbak. Karena bagaimanapun semua ini harus dipahami sejak dini.

    ReplyDelete
  14. Such strong people that go through having cancer.

    ReplyDelete
  15. Such strong people that go through having cancer.

    ReplyDelete

Thanks for visiting My Purple World. I am delighted to have you all here :D....
If you like what you read, feel free follow this blog through the button on the right side of the blog and hope you can leave some comments too. Nevertheless, all comments with direct links will be deleted.

Terima kasih sudah mampir ke blog aku ya. Selamat menikmati dan semoga suka. Komentar akan sangat dihargai, tapi link hidup dan spam akan langsung saya hapus ya.

Happy Blogwalking and enjoy 😘