Saga Multilateral - Multilateral Affairs for Everyone

Siapaa kita? 
Multilateral...
Saga Multilateral
Indonesia untuk Dunia (Indonesia for the world)



Thundering yell-yell and answers came from hundreds of us, the staff of Multilateral Affairs, who were gathering around our booth at Pernyataan Pers Tahunan Menlu (PPTM) or Annual Press Statement of the Minister for Foreign Affairs of Indonesia. 

That afternoon marked the opening of PPTM or the annual Press Statement, held in the main building complex of the Ministry in Central Jakarta.
This event was also coupled with 3-day exhibition from each Directorate Generals in the Ministry of Foreign Affairs. 

For you who like to know more about the Ministry of Foreign Affairs of Indonesia, feel free to click www.kemlu.go.id. 

Well, in a nut shell, the Ministry of Foreign Affairs consists of the Secretariat General; Directorate General fo Asia, Pacific and Africa Affairs; America and Europe Affairs; ASEAN; Multilateral Affairs; Information and Public Diplomacy; Law and International Treaties; Protocol and Consular; Inspectorate General; and Policy Analysis and Development.Each Directorate General has its own tasks and objectives, covering a wide range of issues formulated in our foreign policies.

And now, let me invite you to take a closer look of what my unit, Directorate General of Multilateral Affairs, particularly Directorate for Human Rights and Humanitarian Affairs, does. And it's in the form of colourful cartoons. 



Introducing Saga Multilateral!



Saga Multilateral
Saga Multilateral


We have a series of cartoon specially prepared for 2019 Annual Press Statement Expo.

The idea behind this creative approach is because we want to make sure that our works are understood by every stakeholders, including the your generations or our famous millennials. One of the biggest complaints and challenges we have in raising awareness about our works is the fact that most of the works take place in international fora, away from home and not always directly link to issues at home. Moreover, as part of the global community, besides putting forward our own priorities, we have to actively contribute to the joint efforts in making the world a better place.

We need to make them down to earth so that there is a sense of ownership from multi stakeholders plus more contributions to the whole process. Besides, the most important part of the whole process at the multilateral fora such as the United Nations is how to make it work at the grass root level. The real implementation of it. So long story short, we worked in a team to prepare the Expo, including brainstorming about these characters. One of our super talented friends, Mukti, was excitedly designing all these characters in details.

Let's take a look at them first and tell me what you think!


First we have, ADIL or literally translated as FAIR.

Adil is the icon of my unit, Directorate of Human Rights and Humanitarian Affairs.
Adil is depicted as a true partner for democracy, diversity, development and social justice.
Tough job, right.



Adil Saga Multilateral
Adil from Directorate of Human Rights and Humanitarian Affairs

Second, we have LUHUR or literally translated as noble.
He is the icon of the Directorate of Social Cultural  Affairs and International Organisations of Developing Countries.
He is advancing civilisation for a better world, focusing on the importance of the fulfilment social cultural rights for all of us.



Third we have MAKMUR, or literally translated as prosperity. 
Makmur represents the Directorate for Trade, Industry, Investment and Intellectual Property Rights.
This unit is focusing on down-to-earth economic diplomacy to all our counterparts in order to achieve greater prosperity for all.



Next, we have BANGUN, or literally translated as development or to develop.
Bangun represents the Directorate of Economic Development and Environmental Affairs, covering a wide range of issues regarding the effective implementation of Sustainable Development Goals, among others.


And of course, we have our fantastic female character, Damai  or literally translated as peace.

Damai is the iconic representation of the Directorate of International Peace and Disarmament. Taking care of issues related to peace and security, as well as disarmament efforts taken by countries and international organisations. As you know, international peace is such a luxury and we need to constantly take measures to ensure conflicts that take place in many parts of the world can be properly addressed through pacific settlement.

Damai from Saga Multilateral


Finally, we have BUNDA, or literally translated as mother.
Well, our Bunda is the character for our Secretariat General, which is taking care of so many aspects in order to make multilateral work for everyone.
Our Secretariat General is also in charge of Indonesia's candidacies in so many international organisations.
Well, Indonesia is member of 240 international organisations, ranging from those under the platform of United Nations to those which are dealing with Indonesia's foreign policies priorities.  


Bunda Saga Multilaterall
Bunda from Saga Multilateral



So, how do you like Saga Multilateral
Do you think it's easier to understand our works at the multilateral fora when we translate them into something interesting like this?
Which one is your favorite character?



31 comments:

  1. Favorit aku BUnda dong mbak :) btw mbak yang waktu itu kita vote2 bukan sih ini? gimana menang gak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Iyaa betul...Bunda is da best hehehe. Kita menang Juara 2 niiih alhamdulillah..

      Delete
  2. Damai jadi favorit! Menarik juga ya dibuat karakter-karakter begini. Kok ya kepikiran gitu? Jadi inget maskot asian games yang waktu itu~

    ReplyDelete
  3. Pilih yang bunda deh, karena dia mengurusi banyak aspek. Seperti saya yang banyak yang diurusin, kudu segala bisa hehehe

    ReplyDelete
  4. Mpo suka nama tokohnya ,indonesia sekali. Bunda sesuai nama tugasnya.


    Dengan ikon ini bisa lebih dekat lagi dengan masyarakat

    ReplyDelete
  5. Keren karakter animasinya, baik itu penamaan, sifat dan karakter, maupun gambarnya, karakter favorit Bunda, dong, ya

    ReplyDelete
  6. Aku tetap suka yang ADIL. Gayanya begitu misterius dengan mata yang tertutup. Aih, so cool.

    ReplyDelete
  7. Pertama langsung suka Luhur... Ungu, bok! ☺️ Selain itu, damai juga keren.. ah keren2 semua.. angkat topi utk ide yang keren ini. Sukses ya mba..

    ReplyDelete
  8. Aku suka damai!!
    Suka cewek yang bawa-bawa perisai, yep damai bukan berarti lemah gemulai tapi bahu membahu menjadi kuat.
    Ini idenya keren juga yaaa 😍😍
    Pastinya generasi millenial bisa lebih tertarik kalau yang begini

    ReplyDelete
  9. Bagus2 karakternya ya. Keren2 semua, maknanya juga bagus.
    PAling suka sama karakter Bunda solanya kayak menunjukkan girl power gtu hehe :D

    ReplyDelete
  10. Keren! Kemlu punya karakter Saga Multilateral. Nama tokohnya juga Indonesia banget! Aku suka tokoh Bunda, Mba. Namun tokoh lain juga bagus bagus sih :)

    ReplyDelete
  11. Itu yang Bunda kok keren banget ya, menggambarkan cwe tuh kuat, tegas dan gagah gitu,, suka deh sama karakternya tapi yang Luhur aku juga suka sih hehe.

    ReplyDelete
  12. Dari dulu ga pernah paham yang namanya SAGA. Lihat ini aku manggut-manggut dan mbathin, "ouh ternyata sebuah karakter".

    ReplyDelete
  13. Hmm.. i like the consept, mbak.
    SAGA jadi inget bbrp games namanga saga. Ini kreatif banget sih pake karakter kartun gitu.

    ReplyDelete
  14. Wah keren acungin jempol dgn idenya yg membumi dlm arti memahami yg disukai masyarakat umum..suka sama karakter bundanya hehe..

    ReplyDelete
  15. Klo diberi nama kyk karakter gini jd mudah mngingatnya,, suka semyanya sih punta arti tersendiri soalnya

    ReplyDelete
  16. Media kampanye kemlu menarik ya semoga ini di adopsi oleh kementerian lainnya

    ReplyDelete
  17. Pekerjaan suatu kementrian itu sebetulnya banyak banget, ya. Tapi, sebagai warga sipil, taunya cuma secara umum aja. Yah, memamg perlu dikenalkan, sih.

    ReplyDelete
  18. pernyataan "want to make sure that our works are understood by every stakeholders, including the your generations or our famous millennials." itu saya setuju sekalii. Sekarang yang bentuknya visual, penuh warna, dan unik akan jadi daya tarik tersendiri buat semua orang, khususnya anak milenial.

    ReplyDelete
  19. Jadi mudah sekali dipahami ya program kerjanya. Susah memilih salah satunya. Tapi akhirnya saya pilih Bunda saja. Karena kesannya romantis sekali ada superheroine bernama dan beraktivitas sebagai Bunda ��

    ReplyDelete
  20. keren banget animasinya, karakternya asli Indonesia banget. Karakter kartun ini nih yang perlu dikembangkan di film-film Indonesia itu sendiri

    ReplyDelete
  21. Kudet banget akunya Mbak. Kalau nggak baca blognya Mbak, aku nggak tahu lho kalo Indonesia punua karakter animasi kebanggaan keren kayak gini...

    ReplyDelete
  22. Indonesia memang keren-keren loh karya animasinya menurutku cuma anak-anak kebanyakan dicekokin super hero luar ya wkwkkw. DUh, anak-anakku juga nih bangga banget sama spyderman lah, kapten America lah

    ReplyDelete
  23. Aku suka semua karakternya mbak, mendeskripsikan karakternya masyarakat Indonesia banget.

    ReplyDelete
  24. Wah keren banget kartunnya. Semoga nanti ada film animasinya ya.

    ReplyDelete
  25. Kalau dikasih pilihan , saya mau jadi si Damai atau Bunda, deh! Mulia dan anggun khas pejuang wanita hihihi

    ReplyDelete
  26. Tokoh karakternya bagus-bagus. Keren juga cara penyampaian informasi dari Kementrian kepada masyarakat. Kreatif!

    ReplyDelete
  27. Wooh....karakter Bunda terlihat Jawa banget yaa...
    Aku suka wajahnya yang ramah.

    Dan bener, mba Inda..
    aku beberapa kali punya temen yang namanya Indonesia Banget.
    Kaya Bangun, Makmur, Damai.

    Hihii~
    It's so real.

    ReplyDelete
  28. kereenn banget Mbak, jadi memudahkan ini mengenal dan tahu tentang Kemlu :)

    DAMAI, I stand for you :D

    ReplyDelete
  29. yel yelnya pasti penuh semangat ngucapinnya. Kemlu emang luar biasa. menjaga bilateral dengan semua negara. ah, pokoknya aku salut deh sama tim Kemenlu.

    ReplyDelete
  30. Aku suka Damai,mbak.
    Ini nanti dibuat patung atau ada yg cosplay jadi mereka semua gak?

    ReplyDelete

Thanks for visiting My Purple World. I am delighted to have you all here :D....
If you like what you read, feel free follow this blog through the button on the right side of the blog and hope you can leave some comments too. Nevertheless, all comments with direct links will be deleted.

Terima kasih sudah mampir ke blog aku ya. Selamat menikmati dan semoga suka. Komentar akan sangat dihargai, tapi link hidup dan spam akan langsung saya hapus ya.

Happy Blogwalking and enjoy 😘