Jakarta Fashion Week 2019

Jakarta Fashion Week 2019 is back! 
Do you get a chance to see it?

Jakarta Fashion Week 2019

I know it's a late post but it feels like a big loss if I don't write it in my blog!
Walaupun Jakarta Fashion Week teal selesai beberapa waktu yang lalu, tapi rasanya kok rugi banget kalau aku tidak tulis keseruan acara keren ini di blog.

Jakarta Fashion Week 2019 was held in Senayan City, 20 - 26 October 2018.
As I was traveling around during the same period of time, I managed to watch 4 shows only.
And I can say I'm enjoying it. For the last 4 years, I was privileged enough to see and even be part of some shows in New York Fashion Week, including the one with Indonesian Diversity. 


Novita Yunus, Lulu Lutfi Labibi, Bin House, Humbang Shibory x Purana are the shows that I  watched during Jakarta Fashion Week 2019 and they did have amazing shows!

I have to admit that I was sneaking during my lunch break to catch the shows but hey, Jakarta Fashion Week is super special and I didn't want to miss it obviously.

Being the biggest fashion week in Indonesia, Jakarta Fashion Week has been consistently  conducted since 2008. What I love about this event is that it has been successfully showcasing brilliant works of Indonesian designers, which, I have to say, matches their fellows at the international arena in terms of creativity, intricate details, and styles. The latest trends and colors, beautifully par with Indonesian amazing traditional fabric and endless creative energy, prove to be the best recipe to create such outstanding works in fashion!

Sebagai penikmat fashion yang juga penggila wastra Indonesia, saya benar-benar bahagia bisa menikmati Jakarta Fashion Week kali ini. Beberapa dari designer keren itu memang teman dan saya kenal naik, but regardless of that, karya-karya meraka memang luar biasa dan patut mendapat pujian, baik dari khalayak dalam negeri maupun luar negeri.

Let's see some of those amazing shows I have watched.



NOVITA YUNUS - NY PURE / RESORT


This year, my dearest Novita Yunus presents such a lovely and laid-back collection dominated by white, grey, silver, black and off-white shades with creative cuttings and flairs.  This time, Novita Yunus and Lulu Lutfi Labibi shared the runway under Pesona Sisterhood Runway.

I love the outers and the jackets which gives you a great look with ‘fun’, the spirit that I always capture from mba Novi’s warm personalities. 



Mba Novita is more than just a great designer! She is like my big sister as we’re quite close as I’m a big fan of her works, especially the bags. Batik Chic collection has been a great part of my wardrobe. She even visited me in New York City while I was just recuperating from my mastectomy. Keep up the great work, Mba!


Watch my YouTube video for her show!




LULU LUTFI LABIBI – TEPIAN

Mas Lutfi's work is, as always, captivating! 
I have been a big fan since I saw his incredible and unique cutting, using Lurik, the traditional fabric ubiquitously used in Jogjakarta. The mix and match, bright colors and asymmetrical look has been his strong signature. On his hand, Lurik is not just a striped piece  of cloth. And I love him for that! 

Tepian...


Mas Lulu, Joannes et me :)

Belum lagi kreatifitas mas Lulu yang selalu penuh kejutan.
Bahkan shownya kali ini pun penuh misteri, dengan backsound music yang nggak kalah misterius if not mistis!



BIN - BINHOUSE

Obin, or Josephine Werratie Komara, has long been acknowledged for her incredible works and dedication for Batik, particularly the vintage ones. She is one of our heroines when it comes to the preservation of traditional Batik patterns and production method.

Kain-kain tante Obin, as I called her, memang cantik dan khas, karena motif dan warna yang dipakai kebanyakan adalah motif khas Indonesia yang tidak biasa. Itu yang membuat karyanya banka disukai karena memang ekslusif dan tidak pasaran. Selain itu, teknik membatik paripurna yang dipertahankan ditambah kualitas hasil pekerjaan yang selalu terjaga membuat nama Obi lewat BinHouse melanglang buana dan makin membuat harum nama Indonesia di kancah panggung fashion dunia.

Koleksi BINHouse yang ditampilkan kali ini juga sangat exquisite, apalagi para model yang melenggak - lenggok di runway melakukannya dengan santai walaupun mereka menggunakan kebaya, kain dan sepatu sneakers! Asli keren shownya!










                     HUMBANG SHIBORI X PURANA

This lovely collection of Shibori was specially made in Humbang Hasundutan Regency in North Sumatra. Established under the CSR projects of PT. Asuransi Sinar Mas, a leading insurance agency in Indonesia, Rumah Kreatif Sinar Mas and the regency government in Humbang created series of Humbang Shibori clothes and fabric, involving artisans from the local area and trained by Merdi Sihombing, an Indonesian designer.


Using tie-dye techniques, Humbang Shibori fabrics are transformed into various lovely collections which will be perfect for your leisure time.






So, how do you like Jakarta Fashion Week 2019?
Did you watch it as well?
Which one is your favorite?





26 comments:

  1. Saya bukan orang fashionable tapi suka sama deainnya mba Novita, kayaknya masih bisa dipakai untuk kegiatan sehari-hari, simple tapi elegant

    ReplyDelete
  2. BIN House kesannya etnik cantik gitu. Eh kalau tiap Jumat biasanya kantor pakai batik, bisa juga nih koleksi BIN House tadi. Kebayanya cantiiiik!

    ReplyDelete
  3. OMG! My favorit is BIN! Oh how I love her batiks and kebayas! <3 Anyway, kebaya and sneakers, it looks great. ;)

    ReplyDelete
  4. It's hard to choose a favourite! The collections are all very lovely.

    ReplyDelete
  5. Keren banget ini karya anak bangsa. Kapan ya aku bisa datang ke Jakarta Fashion Week kayak Mbak Indah ini. Aku kan pengen lihat langsung karya para desainer negeri tercinta yang luar biasa indahnya.

    ReplyDelete
  6. Aduuuh..keren2 banget ya.. Kalau lihat langsung bisa2 aku ngangaaaa...haha.. Kupaling suka yang Novita..kaya'nya berani make deh..hehe..

    ReplyDelete
  7. Aku paling suka punya Lulu Lutfi, keliatan ribet dilibet-libet gitu tapi kereen..tapi kalau disuruh make sendiri ya mikir juga sih, masih suka selebor soalnya :))

    ReplyDelete
  8. Tahun ini aku nggak sempat nonton pagelaran show Jakarta Fashion Week 2019. Padahal biasanya hampir setiap tahun ikutin kegiatan ini. Bagus sekali penampilan baju bajunya

    ReplyDelete
  9. I like the LURIK one, mbak.

    I like the traditional cloth gitu deh,

    ReplyDelete
  10. Ternyata berkebaya dengan sepatu sneaker keren juga ya, Mbak. Tadinya saya selalu mikir kalau pakai kebaya harus pakai selop

    ReplyDelete
  11. Suka banget dengan kain shibori nya yang dibikin baju dengan desain sedemikian rupa. Jadi ingat dulu pernah belajar bikin tie dye shibori

    ReplyDelete
  12. Yang rancangannya Novita Yunus tu kesannya anggun, elegan, meski dengan warna-warna cenderung grey yang sederhana ya Mbak.

    ReplyDelete
  13. Keren2 desainnya. Suka semua. Anggun, simpel, nyaman. Eh ada mas lulu lagi ��

    ReplyDelete
  14. Duh, keren2 ya koleksi desainnya. Aku suka tuh yang Novita Yunus. Gak kalah cantik ya ternyata koleksi desainer kita dibandingkan dengan desainer luar. :)

    ReplyDelete
  15. Saya tuh belum pernah sama sekali lihat seperti ini secara langsung. Kapan ya bisa lihat. Mau rasakan sensasi motret model yang lalu lalang di catwalk

    ReplyDelete
  16. Dunia fashion nggak ada matinya setiap detik lahir disainer-disainer muda dan berbakan..

    ReplyDelete
  17. Aku paling suka yang Humbang Sibori, mam. Sepertinya kalau disesuaikan dengan body shape, bisa ya dikreasikan jadi apa aja. Aku paling seneng pake outer, bisa dimix & match aja dengan baju2 yang lain.

    ReplyDelete
  18. Jakarta Fashion Week tahun ini terlewatkan nggak nonton sama sekali, biasanya setiap tahun aku pasti ngikutin. Suka banget lihat desain-desain nya desainer kita, nggak kalah dengan desainer luar ya mbak.

    ReplyDelete
  19. Amazing...
    Asal lihat model jalan di catwalk itu langsung terpana.
    Bener-bener kerja tim yang kompak antara designer, model dan MUA.

    ReplyDelete
  20. Always love to see the works of Indonesian designers. They are very talented indeed!

    ReplyDelete
  21. Modelnya bagus-bagus ya...banyak yang simple dan bisa digunakan untuk sehari-hari. Ternyata desainer dalam negeri tidak kalah dengan yang luar. Kereen!

    ReplyDelete
  22. MaasyaAllah indah banget semua karyanya. Designer hebat anak bangsa yang menginspirasi. Berkesempatan nonton berada di sana suatu kebangaan ya mbaa

    ReplyDelete
  23. How wonderful!

    The only really good fashion show I've been to is the one that the fashion students put on at Savannah College of Art and Design, when I went there. Such amazing amount of creativity from students!

    ReplyDelete
  24. Udah lama aku pengen banget bisa jadi bagian JFW, pengen bisa hadir juga. Salut dan bangga sama karya-karya fashion desainer kita. Kereeen.

    ReplyDelete
  25. awww keren-keren banet. tapi kalau ditanya yang paling favorit ak jatuh cinta sama designnya mba Novita Yunus. kok kayaknya aku banget hehe

    ReplyDelete

Thanks for visiting My Purple World. I am delighted to have you all here :D....
If you like what you read, feel free follow this blog through the button on the right side of the blog and hope you can leave some comments too. Nevertheless, all comments with direct links will be deleted.

Link hidup dan spam akan langsung saya hapus ya.

Happy Blogwalking and enjoy 😘