Tempe Goreng Tepung - Indonesian Fried Tempe





Tempe goreng tepung memang ngg ada matinya!
At least in my house.

Time to share another favorite menu of the house: tempe goreng tepung or fried tempe fritters, as I freely translate it.
Have you tried one?

Beberapa kali saya share di blog kalau tempe adalah salah satu makanan favorit sekaligus harta karun buat kami yang tinggal jauh dari tanah air. 
Tempe bukan hanya sekedar lauk khas Indonesia yang enak dan bikin ketagihan. Ada setangkup rindu dan rasa haru setiap melihat tempe. Mengolahnya menjadi makanan kesukaan keluarga melayangkan ingatan saya pada keluarga besar di Indonesia yang kerap berkumpul dan berbagi suka duka dengan ditemani sepiring tempe goreng. Di situ ada identitas bangsa yang kaya akan budaya kuliner dan sumber daya alamnya yang luar biasa. Ah, mau makan tempe aja jadi sentimentil hehehe! 
Itulah spesialnya tempe untuk saya dan keluarga.


want some?

I have shared several time in my blog that tempe is one of our favorite food and heavily treasured mostly by Indonesians living abroad.

Tempe is not just a typical or traditional delicious Indonesian food that you continue craving for more. There is a piece of 'home' and longing for the homey ambience as we eat  tempe with our loved ones. So now, allow me to share another favorite easy-peasy recipe for tempe.

Ready for tempe goreng tepung or Indonesian fried tempe?

Here we go...

Ingredients:

Tempe or tempeh - you can find it in oriental or Indonesian shop and also Trader Joe's which have its own home-brand tempeh.
Flour - 200 gr
Maizena - 1 spoonful
Turmeric - 1 pinch, if desired
Coriander - hoarsely ground, 1 tea spoonful
Garlic - 4 pieces, crushed. The best is the fresh one, otherwise you can also use garlic powder.
Shallot - 2 pieces, thinly sliced
Kemiri or candlenut - 2 - 3 pieces
Salt - as desired
Sugar - as desired
Spring onion - thinly sliced
Vegetable oil for frying

How to cook:

First, we prepared the spices. You can ground all the spices or just simply use the dry powder. Ground garlic, candlenuts and coriander together. In a mixing bowl, put the flour, maizena, ground spices, salt and sugar then mix them all well by adding water until the dough is well mixed and thick. Add the thinly sliced shallot and spring onion to the dough once it's mixed well.

Cut tempe as desired. For us, the thinner the better because then it get crispy when we fry it. Just to make sure that it's not too thin so that tempe stays intact when fried.

In a frying pan, heat enough vegetable oil for frying. Dip tempe to the dough and fry it until it's beautifully golden. And....that's it!
Your tempe goreng tepung is ready. You can eat it just like that with a little kick from fresh green chili or jalapeños :). Or pair it with a bowl of steamed rice and eat it while it's hot.

Bon appetit!


My fave!

18 comments:

  1. makanan favoritku...mau di darat...laut..udara...di pantai..digunung, selera maasih sama. mau digado, pake nasi, pake mi...tempe anget.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha..beneer mba, ngga ada matinya pokoknyaa

      Delete
  2. I don't usually eat fried foods that much, but it does look wonderful!

    ReplyDelete
  3. Merasakan tempe goreng di negeri orang, pasti nikmat banget ya. Jadi ingat sama tempe di Batam, belum dimasak aja udah bacem karena kadar air yang digunakan beda sama di Jawa.

    ReplyDelete
    Replies
    1. bangeeeet Sil..kangen makanan Indonesia teruuus

      Delete
  4. Meskipun makan Tempe tiap hari gak ada tuh rasa Bosan ....
    I Love Tempe Indonesia ...

    ReplyDelete
  5. I can imagine how I will surely miss any various fried tempe (tempe menjes, mendoan, gimbal tempe) If I have to live abroad. because just like you, I love tempe too 😍😍

    ReplyDelete
  6. Such a yummy vegetarian dish. I am going to try making my own tempeh soon and this will be the perfect recipe to use it in!

    ReplyDelete
  7. Wuah tempeee, makanan favoritku. Mau dimasak apapun tempenya, aku sukaaaa :)

    ReplyDelete
  8. Tidak ada makanan selezat kuliner tradisional Indonesia

    ReplyDelete

Soooo happy to have you all here :D....
Thanks for visiting my blog and feel free to comment but all direct links will be deleted.

Link hidup akan langsung saya hapus ya.

Enjoy!