Drive-In Graduation at SMP Islam Tugasku, Jakarta

Drive-In Graduation of SMP Islam Tugasku, Jakarta


"And now... Pramudita Darurazqi Frakarsa.."

The MC of that day called Bo, my son, to the stage to receive his Diploma and his report cards as well as the year book. My hubby and I, together with little brother and Obi, Bo's little sister, were witnessing this happy moment from our car, as we drove along the right in front of the stage. Yes, we were in the middle of the process of  Drive-in Graduation of SMP Islam Tugasku, Jakarta. 

Drive-in graduation is indeed an interesting new concept. 
Amidst the pandemic and the fact that we have to remain vigilant , many of us are trying to continue our live as close to normal. Of course with strict health protocol in place and revived good old habits such as washing our hands properly and keeping ourselves healthy and fit.
 
So the same goes to my son's graduation.
After officially and virtually graduated from his Junior High School in May, Bo's teachers at SMP Islam Tugasku Jakarta have considered to make an unforgettable graduation ceremony which is in line with the new normal and the obliged health protocol. Together with the Committee of Parents (including me), the teachers adopted drive - in drive  - through graduation ceremony done in other countries such as the US and prepared for our very own.

We came early in the morning, before 8 AM to Jakarta Equestrian Center in Pulomas. The committee was ready, directing cars to their designated parking spots, with enough space in between. The surrounding areas had been decorated as well, with welcoming banners and photos of the students. The stage was ready, with some photo spots which certainly are Instagramable. We decorated our car with various cute stuff such as banners, balloons, ribbons, print outs and more. We wanted to make the car looked merry and fun! 

Drive-In Graduation of SMP Islam Tugasku, Jakarta


Every student had a specially customized banner to be put on the car as well. We chose gold, silver and black as the theme. It looked nice and the car was really pimped up LOL.

Drive - In Graduation of SMP Islam Tugasku Jakarta


Different from the traditional graduation process, we didn't stay in a room and gather with all teachers, students, and parents. We sit in our car, watch the complete procession (and some entertainment, too) from Zoom virtual meeting app. I brought my laptop and we watched on lappy as well as our cell phones on the spot.

Drive-In Graduation of SMP Islam Tugasku, Jakarta

We had similar program such as speeches from the Principle, the Head of the School Foundation, as well as the representatives of the parents and the students. We watched videos specially made by the students as well as their juniors, bidding goodbye and wishing the 9th grade students best of luck for their senior high. 

Drive - In Graduation of SMP Islam Tugasku Jakarta

We enjoyed "Before You Go" song beautifully performed by 3 girls from Bo's class. Pak Haris, Bo's teacher, also led the prayer for all of us. We even had the teachers singing and dancing for this event! Parents were presenting special tokens of appreciation for all the teachers at school as well. It was a mixed feelings indeed. Sad, happy, excited, funny and all that. 

Whenever we agreed or cheered on something, we honked and it was hilarious!

Btw, Bo is the 15th batch in that school and they call it AECROVINLAZEX.
Don't ask me what it means LOL


Drive - In Graduation of SMP Islam Tugasku, Jakarta

Then each and every kids were called to come to the stage. We drove our our kids to the stage to receive his or here Diploma. They came out of the car, cheered by their teachers, went on the stage, received their Diploma, then posed for a while on the stage. We then waited for our turn to take pictures with the family on a designated area. 

Drive-In Graduation at SMP Islam Tugasku, Jakarta


I have shared some photos before on WW: Drive - In Graduation at SMP Islam Tugasku Jakarta.  Here are some more photos from the event.

Drive-In Graduation at SMP Islam Tugasku, Jakarta

Drive-In Graduation at SMP Islam Tugasku, Jakarta

Drive-In Graduation at SMP Islam Tugasku, Jakarta

Drive-In Graduation at SMP Islam Tugasku, Jakarta

Drive-In Graduation at SMP Islam Tugasku, Jakarta

Drive-In Graduation at SMP Islam Tugasku, Jakarta

It was a very unique ceremony indeed.
And Bo was even covered by the local TV and aired.
Maybe because of the distinct Tapis Lampung mask he was wearing.

Drive-In Graduation at SMP Islam Tugasku, Jakarta



If you want to see more of the process, please watch the video on my YouTube channel about this Drive - In Graduation of SMP Islam Tugasku, Jakarta



After all the procession were done, the kids took pictures together. Still with the mask on and trying to maintain the physical distance. Parents joined them and we thanked the teachers again for all their great hard work and supports for the students. We can never thank them enough!

All in all, it was a wonderful event and surely unforgettable!

Congratulations once again, Bo!
And all the 9th grade students of SMP Islam Tugasku, Jakarta 


28 comments:

  1. Such an unforgettable event. It's happening all around the world. bo is lucky to have a drive through graduation , some of his peers doesn't have the chance. Kudos to Bo's school for conducting this amazing event.Congratul Bo. Semangat Bo udah SMA sekarang.

    ReplyDelete
  2. First drive thru graduation ever ya Mba. Selamat buat Bo semoga sukses selalu dengan sekolahnya 🤗🤗

    ReplyDelete
  3. Wisuda yang tak terlupakan. Di LN ada juga tapi gak pakai poto-poto sama keluarga. Kalau ada Poto kan seru. Tetap patuhi protokol kesehatan juga. Sekali lagi, selamat buat Bo

    ReplyDelete
  4. konsep kelulusan yang menarik banget mba dr sekolah bo di tengah pandemik seperti ini yah, senang sekali bisa tetap melakukan kelulusan bersama teman dan guru wl bertemu dengan berjarak yah tp ttp di satu tempat.. congratz yah bo

    ReplyDelete
  5. Wah, wisuda dengan momen yang berbeda ya :) Sama dong kedua anaku juga wisudanya menggunakan panggung, ibarat pelepasannya gitu. Malah sebelumnya ada wisuda virtual via zoom. Di sekolah anakku ada per sesi 1 jam hanya 8 anak dan 8 orangtua yg dijadwalkan kedatangannya. Selamat ya, Bo!

    ReplyDelete
  6. Momen wisuda yang nggak bakal terlupakan ini. Salut untuk sekolah yang menyelenggarakan wisuda unik seperti ini. Selamat untuk kelulusannya, Bo!

    ReplyDelete
  7. Selamat buat Bo sudah lulus SMP nya, sukses di jenjang pendidikan selanjutnya. Wisuda th 2020 ini benar2 berbeda, gak akan terlupakan ya, senangnya masih bisa bertemu teman dan gurunya.

    ReplyDelete
  8. Seru banget prosesi wisudaannya.
    Ini digilir atau jadi satu angkatan semua kelas, kak Indah?
    Keliatan sepi yaah... **apa karena physical distancing yaa...??

    ReplyDelete
    Replies
    1. Buketnya snack...
      Aku happy banget liat buket yang cantik bagini.

      Delete
  9. Whoaa very unique in its own way! Bener-bener akan terlupakan ya pengalamannya :”) kapan lagi bisa gradu spt itu

    ReplyDelete
  10. Gagal fokus sama bo yang badannya tinggi besar, uda lebih tinggi dari guru2nya. Selamat ya Bo, ngerasain graduation yang unik pastinya sangat berkesan buat di kenang

    ReplyDelete
  11. Bo ganteenggg dan bodinya tinggi bangeet ya Mak.
    Selamaaattt, semoga berkah ilmunya yaa

    ReplyDelete
  12. Ooo gini cerita utuhnya drive in graduationnya Bo ya Mbak Indah. Beneran deh unik banget. Ketemu aja nih idenya oleh panitia. Ritual kelulusan masih dilangsungkan secara fisik tapi dengan jarak dan mobil. Keren

    ReplyDelete
  13. Moment seperti ini memang layak diabadikan ya mbak.. selain ditulis dengan lengkap dan apik banget juga dalam bentuk video ya mbak indah.. jadi semakin lengkap deh bagaimana orang lain yang menyaksikan video ini jadi merasakan drive in graduation

    ReplyDelete
  14. prosesi kelulusan tahun ini tentu sangat terasa berbeda karena pandemi dan tidak bisa diselenggarakan seperti tahun-tahun sebelumnya. Dengan sistem Drive In Graduation jadi alternatif sembari mengobati rasa rindu berjumpa kembali dengan para pengajar dan sahabat meski tetap harus berjarak

    ReplyDelete
  15. Penasaran sama AECROVINLAZEX. Tapi nggak boleh nanya ya... baiklah ku simpan aja rasa penasarannya
    Konsep acara kelulusannya menarik ya

    ReplyDelete
  16. barakallah, the great boy, This is a drug that I miss for those who can't graduate as usual. I like the concept

    ReplyDelete
  17. Selamat hari kelulusan Bo. Semoga ilmunya bermanfaat dan dapat menjadi bekal dalam melanjutkan pendidikan ke jenjang yang lebih tinggi dengan mudah.

    ReplyDelete
  18. Selamat hari kelulusan untuk Bo ya mbaa. Keren konsepnya nih. Bravo untuk Tugasku

    ReplyDelete
  19. Seru banget acara kelulusannya mbak, suka banner dan pernak-perniknya, berkesan untuk anak-anak ya. Selamat melanjutkan pendidikan ya Kak Bo!

    ReplyDelete
  20. Wahhh seruuuu. Selamat dan barakallah buat Abang Bo. Semoga ilmunya barokah dan diberi kelancaran di jenjang berikutnya

    ReplyDelete
  21. Happpy Graduation, Bo. Semoga ilmunya bermanfaat dan melanjutkan ke jenjang yang lebih tinggi sesuai sekolah impiannya.

    Tahun ini memang menjadi tahun yang super sekali ya. Acara wisuda jadi Drive In gitu. Tapi apapun itu, yang penting acaranya sukses dan sehat2 selalum

    ReplyDelete
  22. Wah selamat ya atas wisudanya. Masuk tipi pula acaranya dan sempat diwawancara. Semoga menjadi penyemangat utk melanjutkan pendidikan di jenjang selanjutnya ya

    ReplyDelete
  23. Menarik konsep acara kelulusannya nih, barakallah ya buat Bo.
    Dan tampaknya yang ceria banget malah Mama Bo, selamat ya mbak

    ReplyDelete
  24. Congratulation Bang Bo.. Bakaln jadi wisuda yang sangat berkesan. Karena kalau nanti covid berlalu, ga bakalan ada lagi wisuda seperti ini. Amiiin

    ReplyDelete
  25. Ya Allah terharu banget aku lihat ini, betapa membanggakannya abang Bo. Selamat ya bang, sudah berhasil lulus dan selamat melanjutkan ke jenjang selanjutnya. Masker tapisnya bikin masuk tipi ehehhe seru!

    ReplyDelete
  26. The graduation is outstanding ya, mba. The teachers are really creative to create such an event with all the crafts and things.It must be unforgettable for both parents and students. Congraduations!

    ReplyDelete
  27. Congrats ya for Bo...It will be an unforgetable moment for all ya kak...memang bukan wisuda biasa..tapi lebih simple dan tetap berkesan.

    ReplyDelete

Thanks for visiting My Purple World. I am delighted to have you all here :D....
If you like what you read, feel free follow this blog through the button on the right side of the blog and hope you can leave some comments too. Nevertheless, all comments with direct links will be deleted.

Terima kasih sudah mampir ke blog aku ya. Selamat menikmati dan semoga suka. Komentar akan sangat dihargai, tapi link hidup dan spam akan langsung saya hapus ya.

Happy Blogwalking and enjoy 😘