Mama, I Can Read Now


Dr. Seuss' ABC...

My daughter, Obi, is now at kindergarten. Fully enjoying her class and activities at school, one of her favorite now is learning how to read.

Yup, it's probably one of the biggest challenges the kids are facing while they are at kindergarten and ready to proceed to the higher level. And learning how to read is on top of the list. Everyday, Obi has a book baggie, consists of at least 6 books which have been adjusted to her level. She is in level C now. 

Obi's book for this week...

Well, since Pre-K and even before that, Obi has been introduced to letter and numbers. We have followed the recommended steps from her school and try to engage Obi with more and more books to read. 

We started with something simple, like the ABC songs and Dr. Seuss' ABC. Singing alphabets and using flashcards, drawing letters and find related words starting with those letters. And not to mention 'I spy with my own eyes' or New Yorkpoly games.  Obi loves it :).


Sometimes, Obi chooses other books which are more complicated for her. Then we read the book to her, sometimes with the help of abang Bo. We had so much fun exploring the adventurous life of Laura Ingals Wilder, or the whymsical world of Roald Dahl in the coolest chocolate factory ever. Or singing sweetly all the nursery rhymes we can find in the book or jumping around with Dr. Seuss' colorful words. So much fun...


And now, at the kindergarten, they also have these reading tools at school. Some fun games and terms to use while they learn how to read.
You wanna know what they are?
- Eagle Eye - look at the picture and use the beginning letter
- Lips the fish - get your mouth ready, say the first sound
- Strechy snake - slowly s-t-r-e-t-c-h each letter sound
- Chunky Monkey - look for 'chunk' you know (like th, sh, ch, er, ing)
- Pointy Pig - point to each word as you read
- Trying Lion - try to reread the sentence. Think "what makes sense?'
- Pattern peacock - look for the pattern
- Careful Caterpillar - carefully read all the parts or the world
- Flippy Dolphin - try changing the vowel sound. Flip the sound and short vowel sound.
- Skippy Frog - skip the tricky word and read to the end. Go back and try it again
- Asking Alligator - ask for help.

The reading tools
Interesting, right? If you want to know more, let's take a look at these photos :).
Besides the reading tools, Obi also has sight words. Words that they have to know and remember. Usually start with simple words like "I, you, he, and." Then it will get harder and longer. This strategy really works well for Obi indeed.

More reading tools..

Kalau teman-teman punya buku anak-anak favoritkah? saya pun punya teman blogger baru yang ternyata penulis buku anak yang aktif. Namanya Rani Yulianty. Main deh ke blognya, www.raniyulianty.com and you will find many interesting things about this multitalented mom.
Teman-teman kenal Rani?
Wanna know more about her?
Stick around then...karena saya pun baru mengenal Rani lewat arisan blog.
Seru yaaa.

To start with, satu hal yang saya kagumi dari Rani adalah buku-buku cerita anak yang Rani telah tulis. Ratusan buku cerita anak pernah ia tulis. Hebat ya. 
Walaupun saya belum pernah membacanya, but the fact that she has published hundreds of bppks fro children means something. Maybe you need to write more about the books that you have before, Ran. Supaya kami juga bisa menikmatinya ya.  

Saya selalu mengagumi mereka yang bisa menjadi penulis, apalagi buku anak-anak. 
Dunia anak yang penuh dengan imajinasi tidak selalu mudah ditangkap oleh 'radar' orang dewasa. Apalagi bahasa mereka yang cenderung sederhana namun memilik makna dalam. Kembali saya salut dengan para penulis buku dan cerita anak.

Rani sendiri menulis banyak hal menarik lainnya di blognya. 
Blognya pun penuh tips dan cerita inspirasi yang sangat berguna untuk kita semua. 
Bahkan berbagai tips terkait kesehatan dan kecantikan juga ada lho, something that I really like to read on my friends' blogs. berbagai review juga komplit, mulai dari film, produk-produk dan layanan, hingga makanan. 

Saya menikmati sekali berbagai review Rani mengenai film Indonesia. Sebagai penggemar sineas tanah air namun seringkali kesulitan untuk menontonnya di NYC, saya menikmati aneka resensi dan cerita Rani mengenai karya-karya anak bangsa di tanah air. Jadi tambah pengen nonton deh :).

Ada juga berbagai review buku dan makanan yang asli buat saya tambah ngiler. Mulai dari soto mie Mang Ece, aneka olahan kambing, sampai pecel Madiun. Itu semua barang langka di NYC yang buat saya tambah jeglug (baca: menelan ludah) saat membaca tulisan Rani. Well, ngga papa..keep sharing them, so people know how great Indonesian culinary is :).

Meskipun saat ini Rani sudah lebih aktif di bidang lain, namun Rani merupakan professional writer yang pastinya akan selalu memiliki passion untuk menulis buku anak-anak kembali. 
So....Kita tunggu ya Rani buku berikutnya. And meanwhile, let's enjoy her blogs :).

Cheers

33 comments:

  1. That is an amazing accomplishment! Congrats! That is awesome.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thank you, Robin.. I hope she enjoys the books as much as I do :)

      Delete
  2. saya juga baru tau lho mba, kalo Rani itu penulis buku anak. Hebat :)

    ReplyDelete
  3. I like all of these fine books. I appreciate your featuring them tonight.

    ReplyDelete
  4. Menyenangkan sekali bisa mengenal seseorang nelalui blognya ya mbak.

    Obi.... happy reading, honey

    ReplyDelete
  5. Sounds like she is on the path to becoming a life-long reader! She's picking from some of my favorite authors, too!

    ReplyDelete
  6. Haai mba Indah, makasih yaa udah berkenan mampir ke blogku dan mengulasnya, suka deh lihat Obi yang punya banyak buku cerita anak, salam ya buat Obi cantik

    ReplyDelete
    Replies
    1. sama-samaaa mba Rani...semangat yaaaa dan ditunggu buku barunyaaa

      Delete
  7. Hello Obi.... hope you'll be wonderful writer.

    ReplyDelete
  8. Hi, Indah, you're a splendid Mom Obi as you are always pay a full sttention to Obi, about your beloved ones' hobbies. It's very nice that we can communicate through blogpost. Nice to be here on your blog My Purple World. Warm regards from Indonesia n big XoXo for Obi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. likewise Bundaaaa..thanks for visiting my blog aaaa

      Delete
  9. Mom for Obi, I apologize for some typos n my "so-so" English.

    ReplyDelete
  10. Wahhh Mbak Rani penulis buku anak tah??
    Keren keren..
    Ulasan Mbak Indah juga kerenn hihi
    Salam Mbak

    ReplyDelete
    Replies
    1. makasiiii mbaaaaa..aku juga pr BW niiih :)

      Delete
  11. My Abby, 7, is also still learning to read in English, but having a harder time writing the words down. Just need more practice, I suppose :)

    Bener deh, bisa nulis cerita anak-anak itu emang sesuatu bangetttt... Selamat ya Ranii...

    ReplyDelete
  12. Ah kakak Obi, reading tools nya membantu banget ya buat belajar. Alfi baru akan masuk TK bulan juli ini

    ReplyDelete
  13. It is a remarkable achievement! Congratulations, I hope the future can be increased again

    ReplyDelete
  14. Cita cita saya banget Mak, menulis dongeng anak dan membuat lagu-lagunya sekaligus. Bukunya yg Dr. Seuss ih, bikin iri. Saya paling suka buku2nya Roald Dahl, sampai beli yang boxset. Sekarang lagi ngumpulin Tintin dan Enid Blyton ^^ Salam manis buat Obi cantik, semoga selalu rajin membaca yaa :*

    ReplyDelete
  15. Kalau disini belajarnya ini budi, ini ibu budi, ibu dina ibu budi...hehehe...obi emang wow, cantik & pintar

    ReplyDelete
  16. Senangnya liat buku buku koleksi anakmu mba. Mba Rani memang keren ya mba

    ReplyDelete
  17. Mba Indah koleksi buku anaknya pasti banyak........

    ReplyDelete
  18. Hai kak rani ... salam kenal
    Hai obi .. lagi baca buku apa sekarang ???

    ReplyDelete
  19. Halo mbak indah, maaf baru mampir. Mumpung libur bikin review. Hihihihi.
    Iya bener mbak, buku anak itu sederhana, harus kena di imajinasi anak tapi dalam.
    Akupun ga bisa2 nulis cerita anak. Bisanya curhat doang. Eaaaa.
    Salam kelompok 6.

    ReplyDelete
  20. Seneng ya Mama Bo kalo anak-anak sudah bisa baca. Semua bisa jadi bacaan, termasuk nama jalan atau nama toko hehe.

    ReplyDelete
  21. meluncur ah mau lihat blognya juga. Tugas membacakan akujuga selesai, skr pada baca sendiri

    ReplyDelete
  22. Ya ampun kecil2 sudah bisa bahasa Inggris wkwkk ya iyalah. Tapi kalau aku lihat, sekolah disana itu menyenangkan banget ya, mengapresiasi perkembangan masing2 anak. Disini perkembangan anak diseragamkan. Kalau nggak sama dg teman2nya dianggap ketinggalan. Galau yg mau UN. :(

    ReplyDelete

Soooo happy to have you all here :D....
Thanks for visiting my blog and feel free to comment but all direct links will be deleted.

Link hidup akan langsung saya hapus ya.

Enjoy!